Je winkelwagentje is leeg

Ontdek onze producten hier!

Ontdek en Leer

Blog

Interoceptie: Het verborgen zintuig dat kinderen helpt hun lichaam te begrijpen

20-11-2024

Interoceptie is misschien wel het minst bekende zintuig, maar speelt een essentiële rol in hoe we onze eigen lichamen ervaren en begrijpen. In tegenstelling tot zintuigen zoals zicht of gehoor, richt interoceptie zich op inwendige signalen zoals honger, dorst, en hartslag. In Amerika wordt zelfs gesteld dat interoceptie helpt bij het herkennen van emoties, hoewel dat nog niet wetenschappelijk bewezen is. Voor kinderen is dit zintuig cruciaal; het vormt de basis voor hun zelfbewustzijn en leert hen beter om te gaan met hun behoeften en emoties. Deze blog duikt dieper in op wat interoceptie precies is en waarom het zo belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen.

Het belang van proprioceptie in het onderwijs

13-11-2024

In de klas kunnen leerkrachten proprioceptie inzetten om allerlei vaardigheden te oefenen maar zeker ook om te reguleren.

Bewegen en voelen: ontdek proprioceptie en lichaamsbewustzijn

06-11-2024

Proprioceptie is een essentieel onderdeel van onze zintuiglijke waarneming. Het stelt ons in staat om ons lichaam en de positie van onze ledematen in de ruimte te voelen, zelfs met onze ogen dicht. Voor kinderen is proprioceptie cruciaal voor de ontwikkeling van motorische vaardigheden, coördinatie en lichaamsbewustzijn. 

Het vestibulaire Systeem en de rol van beweging in de ontwikkeling van kinderen

29-10-2024

Het vestibulaire systeem speelt niet alleen een rol in stabiliteit, maar ondersteunt ook bij ruimtelijke oriëntatie en visuele stabiliteit bij kinderen. Voor leerkrachten en ouders biedt dit systeem een waardevol aanknopingspunt om kinderen te helpen zich fysiek en cognitief te ontwikkelen. In deze blog gaan we dieper in op hoe beweging en specifieke activiteiten het vestibulaire systeem kunnen stimuleren en kinderen kunnen helpen om zich beter te concentreren en zelfvertrouwen op te bouwen.

Geuren en herinneringen: De verbinding tussen reuk en emotie

23-10-2024

De reukzin is misschien wel het meest onderschatte zintuig, maar het speelt een krachtige rol in ons dagelijks leven. Geuren hebben het unieke vermogen om emoties op te roepen en herinneringen te activeren. Dit gebeurt vaak met een intensiteit die andere zintuigen niet kunnen evenaren.

Het belang van aanraking in een digitale wereld

16-10-2024

We leven in een tijdperk waarin digitale technologieën een grote rol spelen in ons dagelijks leven. Van tablets en smartphones tot interactieve whiteboards in de klas, kinderen worden steeds vaker omringd door schermen en digitale apparaten. Hoewel deze technologieën ongetwijfeld veel voordelen bieden, is het belangrijk om niet te vergeten dat fysieke aanraking en beweging een cruciaal element blijft in de ontwikkeling. In deze blog onderzoeken we waarom aanraken, tactiele activiteiten, zelfs in deze digitale wereld, zo essentieel is voor de groei en het welzijn van kinderen.

De wereld horen: Hoe auditieve stimuli communicatie bevorderen

09-10-2024

Terwijl visuele prikkels vaak de meeste aandacht krijgen, spelen auditieve stimuli een even belangrijke rol. Als leerkracht in het basisonderwijs is het belangrijk om te begrijpen hoe geluid en gehoor bijdragen aan de communicatie en hoe je deze prikkels kunt inzetten om een rijkere leeromgeving te creëren.

Kijken vs. zien: Visuele prikkels in leren

02-10-2024

Visuele prikkels spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven en hebben een enorme invloed op hoe we leren en de wereld om ons heen begrijpen. Of het nu gaat om het lezen van een boek, het bekijken van een educatieve video of het herkennen van gezichtsuitdrukkingen, onze visus helpt ons bij het opnemen en verwerken van informatie. Maar wat is de meerwaarde van visuele prikkels in het leerproces?

Acht Zintuigen: Een introductie

23-09-2024

Zintuigen zijn de poorten naar de wereld om ons heen. Ze vormen de basis van onze waarnemingen, emoties en herinneringen. We leren al op jonge leeftijd over de vijf bekende zintuigen: zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Maar wist je dat er nog drie andere belangrijke zintuigen zijn die ons dagelijks leven beïnvloeden? Samen vormen deze acht zintuigen de fundering van onze zintuiglijke ontwikkeling en ons begrip van de wereld.

Ontdek de Kracht van de acht zintuigen met ons nieuwe eBook!

16-09-2024

Ben je klaar om de grenzen van je zintuiglijke waarneming te verkennen? We introduceren met trots ons nieuwe eBook: “Op Reis met de Acht Zintuigen.” Dit boek neemt je mee op een boeiende reis door de wereld van onze zintuigen en biedt inzichten die verder gaan dan de vijf zintuigen die we op school leren. Of je nu een ouder, verzorger, of leerkracht bent, dit boek is een waardevolle bron voor iedereen die de zintuigen beter wil begrijpen en de prikkelverwerking wil verbeteren.

Hoe Moefpad helpt bij de authenticiteit van een kind

29-08-2024

In de huidige snelle en veeleisende wereld, is het voor kinderen van groot belang om hun eigen authenticiteit te behouden en te ontwikkelen. Authentiek zijn betekent dat kinderen zichzelf kunnen zijn, unieke eigenschappen kunnen omarmen en hun eigen weg kunnen vinden zonder druk om zich aan te passen aan externe verwachtingen. Moefpad, met zijn holistische benadering van onderwijs en ontwikkeling, speelt een mooie rol in het ondersteunen van de authenticiteit van een kind. In deze blog vertellen we hoe Moefpad dit doet.

Hartcoherentie in de klas: rust en focus voor je leerlingen

21-08-2024

Stel je voor: een klas vol kinderen die rustig en geconcentreerd werken, zonder de gebruikelijke chaos en onrust. Hoe zou dat voelen? Een van de sleutels kan in hartcoherentie liggen, een staat van fysiologische harmonie die je leerlingen helpt om stress te verminderen en hun concentratie te verbeteren.

Chaos in de klas? Sensorische verwerking kan de sleutel zijn

14-08-2024

Stel je voor: een volle klas met kinderen die allemaal op verschillende manieren reageren op dezelfde activiteit. Anna raakt snel geïrriteerd door het geluid van schrapende stoelen, terwijl Sam juist zijn rust vindt in datzelfde rumoer. Hoe kun je als docent omgaan met deze verschillende sensorische behoeften?

Beweegtussendoortjes en prikkelverwerking: Wat je moet weten

17-07-2024

In het onderwijs is het belangrijk om aandacht te besteden aan de verschillende behoeften van leerlingen, waaronder hun prikkelverwerking. Beweegtussendoortjes, korte pauzes met fysieke activiteit, kunnen een effectieve manier zijn om leerlingen te helpen met hun regulatie. In deze blog verkennen we hoe beweegtussendoortjes de prikkelverwerking kunnen ondersteunen en waarom dit belang

Ben jij echt aanwezig in de klas, ook in de pauze?

10-07-2024

Lang geleden, toen ik een dag inviel op de buitenschoolse opvang, maakte ik het volgende mee. Het was pauze, een leuk moment om samen met de kinderen een broodje te eten, hun verhalen te horen en te bedenken wat we die middag zouden gaan doen. Dit was mijn insteek, maar ik kon nergens de vaste begeleider vinden. Geen probleem, dacht ik, maar toch gek. Dit is juist een mooi moment om even tijd te hebben voor iedereen. Maar nee hoor, in een kantoortje, diep in haar smartphone, zat ze een spelletje te spelen.

Het ontprikkelende effect van de natuur

03-07-2024

In een wereld vol schermen,  geluiden, social media en prikkels is het belangrijk om momenten van rust en verbinding te creëren. Ik schrijf dit terwijl ik buiten zit in de tuin. Een heel groene tuin met veel bomen, gras en een moestuin. 

Ontdek de 8 zintuigen

26-06-2024

Stel je voor: je stapt een klaslokaal binnen waar rust heerst, kinderen geconcentreerd werken en leerkrachten vol energie en vertrouwen lesgeven. Hoe zou het zijn als jij en je team deze dynamiek elke dag konden ervaren? Ontdek hoe Moefpad je hierbij kan helpen met onze dynamische training!

De zeelucht geeft ontspanning: Ademhalingsoefeningen geïnspireerd door de papegaai

19-06-2024

Ademhalingsoefeningen zijn een essentieel onderdeel van ontspanning en mentaal welzijn. Het natuurlijke ritme van de ademhaling beïnvloedt zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Bijzonder is dat we deze oefeningen kunnen verbinden met de natuur, zoals de zeelucht die ontspanning biedt.

"Zo jullie aan het werk, dan kan ik ook wat doen..."

12-06-2024

In een klaslokaal zijn niet alleen de leerlingen actief; ook de leerkracht speelt een cruciale rol. Als leerkracht ben je meer dan alleen een instructeur die voor de klas staat. Je bent een deel van de dynamiek, een deelnemer aan het leerproces en een gids die helpt bij het navigeren door de leerstof en het klasleven. 

Waarom alleen bewegend leren niet werkt.

05-06-2024

In de hedendaagse onderwijswereld is bewegend leren een populaire methode geworden. Het idee is simpel: door fysieke activiteit te integreren in het leerproces, kunnen kinderen beter betrokken blijven en hun cognitieve vaardigheden verbeteren. Hoewel bewegend leren zeker voordelen biedt, is het belangrijk om te beseffen dat alleen bewegend leren niet voldoende is voor een holistische ontwikkeling van kinderen. Hier zijn enkele redenen waarom bewegend leren alleen niet werkt en wat de aanvulling zou moeten zijn.

Wat de jungle ons kan leren over oplossingsgericht denken en veerkracht

22-05-2024

De jungle, een plek van ongekende schoonheid en onvoorstelbare uitdagingen, de ultieme leermeester als het gaat om overleven. Deze mysterieuze en vaak ongetemde natuur biedt waardevolle lessen in probleemoplossing en veerkracht die we kunnen overbrengen naar het klaslokaal. In deze blog duiken we in hoe we de principes van jungle overleving kunnen gebruiken om kinderen belangrijke levensvaardigheden te leren gericht op de executieve functies.

Het Creëren van een rustgevende junglehoek in de klas.

15-05-2024

Creëer een rustige oase in de hoek van een levendige klas. Hier kun je het geluid van ritselende bladeren en zacht tjirpende vogels opzetten. Een zachte echo in de achtergrond, en de lucht is gevuld met een kalmerend groen licht. Dit is geen fantasiewereld uit een boek, maar een junglehoek: een speciaal ontworpen sensory room binnen het klaslokaal waar kinderen een moment van rust kunnen vinden. Een moment van vertragen in de klas.

Hoe Dierenbewegingen Kinderen Helpen bij Zelfregulatie

08-05-2024

Jullie kennen allemaal wel iemand die op Lucas lijkt. Lucas, een jongen met bruisende energie die moeite heeft om stil te zitten en zich te concentreren op de lessen. Het is voor Lucas een uitdaging zijn energie in goede banen te leiden, wat vaak leidt tot onrust tijdens de lesuren. Op een dag introduceert zijn juf Moefpad in de klas. Lucas krijgt de rol van een tijger. Terwijl hij leert sluipen en springen als een tijger, begint Lucas niet alleen fysiek zijn energie kwijt te raken, maar leert hij ook hoe hij, net als de tijger, zijn impulsen kan beheersen en op het juiste moment kan inzetten. Dit helpt hem om meer gefocust en betrokken te raken bij de activiteiten in de klas.

Moefpad als tool voor regulatie en concentratie.

01-05-2024

Op een dinsdagmorgen op Basisschool de Regenboog kondigt meester Jasper een andere activiteit aan. Waar ze normaal beginnen met lezen of de kring is het vandaag net ietsje anders.

"Vandaag beginnen we met Moefpad's Magische Minuten om ons lichaam en geest wakker te schudden."
De kinderen starten met eenvoudige stretches, begeleid door rustige muziek, gevolgd door een visualisatieoefening waarbij ze zich een kalme plek voorstellen. Deze combinatie van beweging en meditatie helpt de kinderen te focussen en te reguleren, klaar voor de schooldag.

Het kalmeren van het zenuwstelsel door prikkeling van de zintuigen.

24-04-2024

In deze blog richten we ons specifiek op beweging en ontspanningsoefeningen als manier om het lichaam en het brein meer rust te brengen. 

In ons drukke en prikkelrijke leven is het belangrijk om kinderen tools te geven om te ontspannen, tot rust te komen en prikkels te kunnen reguleren. Bewust bewegen en ontspanningsoefeningen zijn effectieve en makkelijke manieren om tot ontspanning te komen.

Verhalen met een doel: De kracht van verbeelding bij kinderen

16-04-2024

Wat mij nog kan herinneren van de basisschool? De invaljuf, die kon zo mooi voorlezen, met van die stemmetjes. Het was Marietje Appelgat en haar vieze vrienden een boek van Lydia Rood.

 "Daar gaat Marietje Appelgat. Het vieste meisje van de stad. Ze heeft korsten aan haar gat, dat komt ze hebben thuis geen bad." het zit nu nog steeds in mijn hoofd. Ik kon echt niet wachten tot juf er weer was, want ik kon dan helemaal wegdromen. De wereld ontdekken via haar ogen en avonturen en misschien ook wel een beetje anders zijn dan anderen.

Ontdek de wereld van meditatie: Hoe verschillende vormen kinderen kunnen helpen

10-04-2024

Ooit leerde ik dat wanneer je met volle aandacht de vaat doet dat je aan het mediteren bent. Overigens was het ook een mooi moment om de dag even door te nemen. Want ja het was niet leuk de huishoudelijke taken als kind, maar terugkijkend zijn het toch mooie momenten. Maar nu met de vaatwasser is dat er niet meer. Lekker ZEN.

Visualisaties in de klas: Innerlijke werelden verkennen

03-04-2024

In een wereld waar kinderen constant worden omringd door prikkels, is het gemakkelijk om de stille dromers over het hoofd te zien: de kinderen die verdwalen in hun gedachten, starend naar buiten, onbereikbaar ver van hier. Vaak besteden we veel aandacht aan de fysiek actieve kinderen, maar vergeten we degenen die verloren gaan in de ruis van hun eigen geest.

Beweegtussendoortjes: Versterkers van groepsdynamiek

20-03-2024

Beweegtussendoortjes zijn goed voor de mentale en fysieke gezondheid en ze kunnen ook een cruciale rol spelen in het verbeteren van de groepsdynamiek. Deze korte, energieke pauzes helpen niet alleen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de concentratie te bevorderen, ook samenwerking, communicatie en wederzijds respect onder leerlingen.

Van dynamisch tot zen: Energizers Die Meer Doen Dan Activeren

13-03-2024

Op een doodgewone maandagmorgen, net voor de toets begint, doe jij iets totaal onverwachts. Je nodigt al de kinderen uit voor een 'geheime missie'. Met een twinkeling in je ogen leidt je de klas door een prachtige visualisatie meditatie, gevolgd door een moment van complete stilte en diepe ademhaling. De kinderen, eerst verrast en daarna volledig opgegaan in het moment, ervaren een mix van plezier en rust.

Verschil tussen bewegend leren en beweegtussendoortjes

06-03-2024

Van stuiterbal tot studiebol.

Stel je jouw klas voor zo net rond 11:30 uur. Tijd om te rekenen. Janneke is rustig aan het luisteren, Bobby zit het weer eens te wiebelen en Jip is aan het wegdromen, terwijl Sam en Robin aan het klieren zijn.

Wat kan je hier aan doen? Hoe los jij dit op?

Het belang van vakantie: Waarom vakantie belangrijk is voor onze zintuigsystemen.

31-07-2023

Vakantie is niet alleen een welverdiende pauze voor kinderen, maar het biedt ook een gelegenheid om te herstellen en het brein te kalmeren en weer nieuwe verbindingen te laten maken. In deze blog bespreken we waarom vakantie een gunstige invloed heeft op prikkelverwerking bij kinderen en geven we enkele tips die kunnen helpen bij het bereiken van balans.

Het begrijpen en ondersteunen van verschillende typen prikkelverwerking in de klas.

19-07-2023

Als basisschoolleraar speel je een essentiële rol in het begrijpen en ondersteunen van de diverse behoeften van leerlingen. Een belangrijk aspect dat van invloed kan zijn op het functioneren van kinderen in de klas is de manier waarop ze sensorische prikkels verwerken.

Hoe werkt Moefpad?

14-03-2023

Wij werken met Moefpad aan de weg naar beter leren met plezier, voor ieder kind. 

Moefpad helpt bij de regulatie van sensorische informatie en herstelt zo een over- of onderprikkeld brein. Hierna ontstaat weer nieuwe ruimte om te leren en te concentreren. 

Zolang de manier waarop een kind sensorische informatie verwerkt geen problemen oplevert is actief bijsturen op school geen must. Moefpad is dat wel. In de huidige leeromgeving zijn het vooral de oren en de ogen die geprikkeld worden. Kinderen krijgen (steeds vaker vanaf een scherm) nieuwe informatie op zich afgevuurd terwijl ze zitten op hun stoel. 

Top