Van stuiterbal tot studiebol.
Stel je jouw klas voor zo net rond 11:30 uur. Tijd om te rekenen. Janneke is rustig aan het luisteren, Bobby zit het weer eens te wiebelen en Jip is aan het wegdromen, terwijl Sam en Robin aan het klieren zijn.
Wat kan je hier aan doen?
Hoe los jij dit op?
Ga je gewoon stug door, geef je de drukke kinderen de aandacht of zet je een bepaalde methode in?
Je kan ervoor kiezen om niet alleen getallen op te tellen, maar ook om op en neer te springen om elk cijfer te vertegenwoordigen in het lijf. Dit is het hart van bewegend leren - een methode waarbij fysieke activiteit wordt geïntegreerd in het leerproces, waardoor de lesstof letterlijk in beweging komt.
Beweegtussendoortjes, daarentegen, zijn korte actieve pauzes, bedoeld om de geest te verfrissen en het lichaam te stretchen, te ontspannen of in te spannen. Met als grootste verschil er zit geen koppeling aan de lesinhoud. Deze aanpakken vullen elkaar aan; bewegend leren richt zich op het versterken van het begrip door beweging, terwijl beweegtussendoortjes de algemene focus en het welzijn bevorderen.
Een beweegtussendoortje is een korte, actieve pauze die kinderen in staat stelt om fysiek te bewegen tussen lessen of activiteiten door, zonder koppeling met de lesstof. Het doel is om de concentratie te verhogen en de energie positief te beïnvloeden.
Bewegend leren daarentegen integreert fysieke activiteit met educatieve inhoud, waarbij beweging wordt gebruikt als een middel om het leren te versterken en te verdiepen. Beide methoden erkennen de kracht van beweging in het ondersteunen van zowel fysieke als cognitieve ontwikkeling bij kinderen.
Het integreren van beweegtussendoortjes in het dagelijkse lesprogramma vraagt om creativiteit en flexibiliteit van leraren. Echter, de voordelen zijn onmiskenbaar. Kinderen die regelmatig deelnemen aan beweegtussendoortjes zijn meer betrokken bij hun schoolwerk, doen het beter op school en vinden school leuker.
De sleutel tot succes met beweegtussendoortjes ligt in de variatie en de betrokkenheid. Van simpele stretchoefeningen tot korte dansbreaks, of een beweegpad over de gang pakken, elk beweegtussendoortje biedt een kans om te ontspannen. Daarbij is het essentieel dat deze momenten van beweging afgestemd zijn op de leeftijd en de interesses van de leerlingen.
Voor scholen die op zoek zijn naar manieren om beweegtussendoortjes te integreren, biedt Moefpad een scala aan oplossingen die aangepast kunnen worden aan elke leeromgeving en elk fysiek motorisch niveau.
Onze missie is om leraren te ondersteunen bij het creëren van een dynamische, inclusieve en stimulerende leeromgeving waar elk kind zichzelf mag zijn.
Ben je benieuwd naar deze beweegtussendoortjes in uw klas?
Volg ons op instagram @moefpad.
Deze maand staat in het teken van beweegtussendoortjes!