Je winkelwagentje is leeg

Ontdek onze producten hier!

Ontdek en Leer

Het Creëren van een rustgevende junglehoek in de klas.

Creëer een rustige oase in de hoek van een levendige klas. Hier kun je het geluid van ritselende bladeren en zacht tjirpende vogels opzetten. Een zachte echo in de achtergrond, en de lucht is gevuld met een kalmerend groen licht. Dit is geen fantasiewereld uit een boek, maar een junglehoek: een speciaal ontworpen sensory room binnen het klaslokaal waar kinderen een moment van rust kunnen vinden. Een moment van vertragen in de klas.

Leerkrachten en directeuren die sensorische en emotionele welzijn van hun leerlingen willen ondersteunen, kunnen overwegen om een junglehoek in hun klas of in de school in te richten.

Begin met het creëren van een specifieke zone die er visueel anders uit ziet dan de rest van de klas. Gebruik groene matten voor de 'vloer' en voeg verscheidene kunstplanten toe voor textuur en visueel effect. Zachte achtergrondmuziek met natuurgeluiden en gedempte, groene verlichting kunnen helpen om de sfeer van een echte jungle na te bootsen.

Moefpad's methodieken kunnen naadloos geïntegreerd worden in het concept van de junglehoek. Moefpad, bekend om zijn bewegings- en mindfulness-oefeningen, biedt een reeks activiteiten die perfect aansluiten bij de doelen van een sensory room. Doelen van de sensory room zijn om tot rust te komen of om weer te activeren. Het grootste doel is om weer in een goede waakzaamheid te komen. Je wilt altijd meerdere zintuigen aanspreken in een sensory room. Dus zorg dat er iets ligt voor alle zintuigen.
Deze activiteiten kunnen variëren van rustige ademhalingsoefeningen tot zachte bewegingen die kinderen helpen hun eigen lichaam en emoties te reguleren. Of een zachte zware knuffel die helpt om het lichaam weer goed te voelen. Door Moefpad's oefeningen in te zetten, kunnen leerkrachten de junglehoek gebruiken als een plek voor zowel fysieke als mentale gezondheidsbevordering.

De voordelen van een junglehoek

De voordelen van het hebben van een junglehoek in de klas zijn veelzijdig. Kinderen leren om zelf te herkennen wanneer ze een pauze nodig hebben van de sensorische prikkels van de normale klasactiviteiten. Ze kunnen zich in deze ruimte terugtrekken om te ontspannen en te reguleren, wat essentieel is voor het behouden van focus en betrokkenheid bij het leren. Bovendien bevordert het de zelfstandigheid en zelfbewustzijn, dit zijn vaardigheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Leerkrachten die een junglehoek willen creëren, kunnen beginnen met het verzamelen van materialen die gemakkelijk beschikbaar zijn en die niet noodzakelijkerwijs duur hoeven te zijn. Denk aan donaties van ouders voor planten of zachte matten, of gebruik maken van schoolbudgetten voor welzijnsbevordering. Het is belangrijk dat deze hoek wordt gezien als een integraal onderdeel van de klas, waar kinderen leren om te gaan met hun emoties en sensorische behoeften op een gezonde en constructieve manier.

De junglehoek is meer dan alleen een rustige plek; het is een leeromgeving die kinderen helpt om hun sensorische uitdagingen te beheersen en tegelijkertijd plezier en ontspanning biedt. Door deze strategisch in te zetten, kunnen leerkrachten een klaslokaal creëren dat niet alleen educatief is, maar ook ondersteunend en uitnodigend voor alle leerlingen.

Terug naar overzicht
Top